A Karácsony színei

posted in Ajánlók, leírások

A Karácsony színei

A Karácsony ünnepéhez kapcsolódik néhány olyan alapszín, amitől ugyan el lehet térni a trendeket követve évről évre, de érdemes ezeket a színeket mindig figyelembe venni egy dekoráció elkészítése során. Nem szükséges ezen színek mindegyikéhez feltétlenül ragaszkodni, de ne felejtsük el, hogy az ünnepek körül kialakult meghatározó dekoráció színek egyben szimbolizálják is az adott ünnepet. Például a fenyő zöld az a szín, ami minden embernek a „Karácsonyt szimbolizálja”. Ezenkívül a vörösek, bordók és arany csillogás, a meleg fények, amik megteremtik azt a meghitt hangulatot, amiről a Karácsony szól.

De honnan is erednek ezek az alap-színek?

Sok történész úgy gondolja, hogy a vörös és a zöld használatának gyakorlata távolabbra mutat vissza a történelemben, mint a karácsony ünnepének létrejötte. Rámutatnak a Saturnalia ősi római ünnepére. Ez az esemény tiszteletben tartotta Szaturnusz istenét és minden év december 17 és 23 között tartották. Az ünnepség során a rómaiak magyallal díszítették öltözékük, és az örökzöld fák ágain szigiláriának nevezett kis figurákat helyeztek el. Az idő múlásával az örökzöld levelek és a piros bogyós gyümölcsök szimbolizálták az ünnepi és vidám évadot.
Természetesen ezen trandicionális alapszíneken felül minden évben meghatározzák a Pantone Color színskála szerint az adott év téli, nyári, tavaszi és őszi színeit. Ha valaki követi a trendeket láthatja, hogy csodás színkombinációk születnek és ezekből mindig érdemes inspirálódni.

Amikor egy céges dekorációt tervezünk, akkor két szempont szerint érdemes eldönteni a rendezvény színvilágát:

  • az egyik szempont lehet, hogy a cég arculatának van egy meghatározó színe és arra szeretnénk felépíteni a koncepciót, vagy legalábbis azt, mint fő színt beépíteni a dekorációba.
  • nem a cég arculatának színeit szeretnénk alkalmazni, hanem az adott évszak, vagy téma fogja meghatározni a rendezvény színvilágát. Itt kicsit nagyobb teret kaphat a dekorációs cég is, hiszen segíteni tud a választásban, összeállításban.

Az alábbi anyagot a pinterest segítségével állítottam össze egyfajta inspirációként azoknak, akik téli rendezvények dekorációjában gondolkoznak:

Fotók: Pinterest